Hyönteisten kasvatus elintarvikekäyttööön yleistyy Suomessa hyvällä vauhdilla. Uuden asetustulkinnan myötä esteet poistuivat viime syksynä ja nyt sirkkafarmeja onkin jo parisen kymmentä.

– Hyönteiskasvattamoiden perustamisesta ollaan kovasti kiinnostuneita. Ensimmäiset kasvattamot perustettiin tosi nopeasti ja niitä on tullut tasaisella vauhdilla lisää ympäri Suomea sekä maaseudulle että kaupunkeihin, sanoo ylitarkastaja Riina Keski-Saari Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Alan yrittäjä arvioi maahan nousevan niin jättikasvattamoita kuin pienempiä perhetilojakin. Esimerkiksi Loviisaan on rakentumassa iso hyönteiskasvattamo kuluvan kevään aikana. Samalla tuotantomäärät kasvavat maassa hurjaa vauhtia.

– Tämän hetkisten tuotantomäärien mukaanarvioituna koko maan vuosituotanto on noin 10 000 kiloa. Vuoden päästä se on vähintään 100 000 kiloa, ehkä jopa 200 000 kiloa, sanoo toimitusjohtaja Sami Vekkeli Pohjolan Hyönteistaloudesta.

Sirkkojen kasvatusalusta.
Kotisirkat kasvavat syöntikokoiseksi viidessä viikossa. Osa sirkoista elää pari kuukautta.Toni Määttä / Yle

Sikalasta sirkkala

Tammelalainen Siikosten perhe muutti vanhan sikatilansa sirkkakasvattamoksi viime joulukuussa. Sikalanpidon jatkaminen olisi edellyttänyt investointeja ja kalliita remontteja.

– Totesimme, että emme pysty remontteja ikinä maksamaan sikataloudella. Laitoimme siat pois ja hiukan myöhemmin meille jalostui ajatus sirkkatilasta paikallislehden uutisen kautta, kertoo maanviljelijä Jouko Siikonen Tammelasta.

Päätöstä helpotti sekin, ettei aloittaminen edellyttänyt mitään suurta rahasäkkiä.

– Sirkkakasvatuksessa on se hyvä puoli, että sen voi aloittaa pienemmällä volyymilla. Esimerkiksi sikataloutta ei voi aloittaa pienellä, pitää olla heti iso, Siikonen kertoo.

Jouko ja Kirsi Siikonen.
Jouko ja Kirsi Siikosen sirkkatilalla elelee pari miljoonaa kotisirkkaa läpinäkyvissä muovilaatikoissa.Toni Määttä / Yle

Ensimmäiset kotisirkat saapuivat Siikosten uuteen kasvattamoon joulukuussa ja nyt niitä on lähtenyt pakasteeena jo myyntiin saakka.

– Pääsääntöisesti kaikki on mennyt yllättävänkin hyvin. Saimme tuotannon käyntiin paljon suunniteltua nopeammin. Se mikä on yllättänyt on käsityön määrä. Siihen emme olleet valmistautuneet, Jouko Siikonen kertoo.

 

Lue koko juttu täältä.