Mia Koivumäen ja Tarja Kurikan kohdalla uuden yritystoiminnan ja toimeentulon etsimien tuli ajankohtaiseksi, kun heidän löytöeläinyrityksensä jäi ilman uutta sopimusta. Lyhyen pähkäilyn jälkeen ajatus kääntyi sitten hyönteiselinkeinon harjoittamiseen.

Koivumäen ja Kurikan sirkkafarmi Oulun Sanginjoella tuottaa jo ensimmäisiä jälkeläisiään.

Pienellä panostuksella alkuun

Sirkkayrityksen perustaminen vaatii opiskelua ja tutustumista hyönteisten kasvattamiseen. Mia Koivumäki ja Tarja Kurikka aloittivat sirkkafarminsa joulukuussa 2017.

Tarja Kurikka ja Mia Koivumäki kasvattavat kotisirkkoja Sanginjoella Oulussa.
Tarja Kurikka ja Mia Koivumäki kasvattavat kotisirkkoja Sanginjoella Oulussa.Paulus Markkula / Yle

Hyönteisten kasvattamisen aloittaminen vaatii emosirkkojen hankkimista, muutaman muovisen elintarvikekelpoisen laatikon bakteerivapaine multineen, sekä rehua ja kotimaista tuorekurkkua sirkkojen syötäväksi. Sirkat munivat jälkeläisensä multaan.

Koivumäki ja Kurikka aloittivat hankkimalla noin 800 emosirkkaa hyönteismaataloutta edistävän Finsectin kautta.

Sanginjoella sijaitsevat yrityksen tilat todettiin hygeniatarkastuksen jälkeen sopivaksi sirkkojen kasvattamiseen. Kasvatushuoneen lämpötila on 28–30 astetta.

Idea on, että uusillakin tuottajilla täytyy olla menestymisen mahdollisuus.

LAURI JYLLILÄ

Ilmankosteuden täytyy pysyä tasaisena. Kaikkiaan aloituspanostus yrittäjillä on ollut reilut parin tonnin luokkaa.

– Nämä ovat varsin helppohoitoisia. Ruokaa lisätään pari kertaa päivässä. Sirkat ovat valoisassa 12 tuntia ja pimeässä toiset 12 tuntia, Koivumäki toteaa.

Kotisirkat kasvavat täyskasvuiseksi noin kuudessa viikossa. Osa pakastetaan, osa jää munimaan kuukauden ajaksi. Sitten edessä on pakastaminen ja myynti markkinoille.

Hyönteisbisnes kasvaa kovaa vauhtia

Kotimainen hyönteisyrittäjyys on varsin tuore asia. Finsectin Lauri Jyllilä on ollut perustamassa kotimaista hyönteisbisnestä vuodesta 2015.

Finsect lähti hakemaan tuottajia hyönteisyrittäjiksi maaseudulta, koska siellä oli totuttu alkutuotantoon. Tällä hetkellä Finsectin yrittäjäringissä on 20 toimijaa, mutta ala kasvaa kovaa vauhtia. Loppuvuonna hyönteisyrittäjien määrä voi ylittää sadan, Jyllilä arvioi.

– Hyönteisbisnes räjähtää kuluvan vuoden aikana. Meillekin on tullut useita satoja kyselyjä, miten päästä mukaan, kertoo Jyllilä.

Toivottavasti saadaan Mian kanssa elanto tästä.

TARJA KURIKKA

Hyönteisruokatuotteita myyvän Muurahaiskauppa.com-sivuston toimitusjohtaja Tommi Nuolioja on samoilla linjoilla.

– Viimeisen puolen vuoden aikana hyönteisyrittäjiä on tullut alalle 60–70, ja lisää tulee koko ajan. Alan näkymä on valoisa, kertoo Nuolioja.

Kurikkalainen Finsect laajentaa toimintaansa harkiten. Kotimaiselle hyönteisraaka-aineelle on Jyllilän mukaan kysyntää.

– Meillä on ollut koko ajan kantava ajatus, että kasvatetaan tuottajamäärää ja tuotantomäärää harkiten. Idea on, että uusillakin tuottajilla täytyy olla menestymisen mahdollisuus, kertoo Jyllilä.

Lue koko juttu täältä.