Kotimaiselle ruokahyönteistuotannolle on kysyntä todella suurta. Koko maassa ovatkin suurelta osin hyönteiset usein loppuun myytyjä. Kiinnostus hyönteisten kasvatukseen on varsin hyvässä nousussa.

Maatiloilta voisi löytyä ilmaista rehua sirkoille ja toukille. Maatalouden sivuvirroista pyritään löytämään aineksia hyönteisten rehuksi. Kiinnostus hyönteisruokaa kohtaan on jatkuvassa kasvussa.

Jos hyönteisille löytyisi sopivaa ravintoa maatiloilla syntyvästä jätteestä, olisi hyönteisten kasvatus helppo ottaa mukaan maatilan tuotantoon. Tuotannon kannattavuus nousee, jos hyönteisten ravinto löytyy omalta tilalta.

Aikaisemmin Luonnonvarakeskus Luke on kehittänyt erilaisia rehuseoksia ruokahyönteisille.

Asiaa pohditaan myös Ammattiopisto Livian Tuorlan koulutilalla Kaarinan Piikkiössä.

– Oikeastaan ei vielä tiedetä, mikä on kotisirkan tai jauhopukin toukan optimaalista ravintoa. Livian Tuorlan koulutilalta löytyy kaikenlaista maatalouden sivuvirtaa tai jätettä, jota on tarkoitus kokeilla hyönteisten rehuksi. Tässä vaiheessa olemme kiinnostuneita kuorimajätteistä ja salaatinkannoista , kertoo ruokahyönteisiin perehtynyt Jaakko Korpela.

Hän vetää Tuorlassa Suomen ensimmäistä ruokahyönteiskurssia, joka täyttyi hetkessä. Väkeä saapui kurssille eri puolilta Suomea.

Mies esittelee sirkkoja
Peter Petrelius / Yle

Yli 60 kurssilaisen joukossa on paljon maatalousyrittäjiä. Tämä siitäkin huolimatta, että isännille hyönteiset ovat perinteisesti olleet kiusankappaleita, ei tuotantoeläimiä. Tämä tosin on muuttumassa.

Livian opettaja Paula Kohijoki on kurssilaisista innoissaan. Hän uskoo, että kurssilla löytyy sopivia malleja niille, jotka aikovat ottaa hyönteiset mukaan maatilan tuotantoon.

 

Lue koko juttu täältä.