Tommi Nuolioja tekee pitkää päivää, kun asiakkaita tulvii ovista ja ikkunoista.

Hyönteisravintobisneksessä mukana oleva Tommi Nuolioja elää kiireistä yrittäjän elämää. Puhelin pirisee, palaverit venyvät ja kännykän akku on vähissä.

”Asiakkaita tulee nyt ovista ja ikkunoista. Kotisirkkatuotannon ensimmäinen erä on jo varattu. Viimeksi aamulla tuli soitto yhdestä ravintolasta”, Nuolioja kertoo tyytyväisenä.

Lokakuussa perustettu Muurahaiskauppa Oy aikoo perustaa automatisoidun hyönteiskasvattamon Kotkaan kesään 2018 mennessä. Vajaan puolen miljoonan euron investoinnin rahoituskierros on käynnissä, ja teollisuushallitilaa on hyvin tarjolla.

Verkkokaupan asiakkaita ovat olleet lähinnä kuluttajat, ja vuotuinen myynti on ollut vielä melko pientä, tuhansien eurojen luokkaa. Nyt on tarkoitus käynnistää varsinainen hyönteisliiketoiminta ja myynti myös b-to-b-asiakkaille.

Tommi Nuoliojan tavoitteena on rakentaa Kotkan seudulle suuri hyönteistuotannon keskittymä. ”Tämä on vanha teollisuuskaupunki, josta teollisuus on häipynyt. Meillä on sopivan hintaista sähköä, hyvät kulkuyhteydet ja paljon tyhjillään olevaa teollisuusinfraa. Myös työvoimaa on hyvin tarjolla.”

Uuteen hyönteiskasvattamoon voisi näillä näkymin tulla useampi työpaikka, ja tulevina vuosina ehkä parikymmentä. Myös sirkkojen kuivaaminen, pakkaaminen ja jatkojalostus voi tarjota työtä. Lisäksi hyönteiskasvatus voi kasvattaa alueen ravintola- ja matkailualan vetovoimaa.

”Meillä on aikomus laajentaa reilusti. Myös jakeluteiden varalle on isot suunnitelmat, joista kerromme myöhemmin”, Nuolioja sanoo.

Lähteet:

https://www.talouselama.fi/uutiset/maistuisiko-suklaalla-paallystetty-skorpioni-kotisirkkafarmari-tommi-nuolioja-rakentaa-hyonteisklusteria-kaakkois-suomeen/a3341b12-6725-3d10-9861-7dec73dbcc0e

Maistuisiko suklaalla päällystetty skorpioni? Kotisirkkafarmari Tommi Nuolioja rakentaa hyönteisklusteria Kaakkois-Suomeen