Artikkeli kokonaisuudessaan täällä

Kaksivuotisessa projektissa tutkitaan myös muun muassa ruokateollisuuden halukkuutta ja mahdollisuuksia uudenlaiseen biotalouden muotoon.

Jauhomadoista tehty suklaakeksi.
Jaakko Korpela maistaa suklaakeksiä, jonka raaka-aineena on käytetty jauhopukintoukkia eli jauhomatoja. Kuva: Sami Tammi / Yle

Suomessa otetaan ensiaskelia ruokateollisuuden ja hyönteiskasvatuksen yhdistämisessä. Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus ja Luonnonvarakeskus ovat aloittaneet kaksivuotisen projektin, jossa selvitetään hyönteisten soveltuvuutta ruokateollisuuden raaka-aineeksi. Samalla otetaan selvää ihmisten asenteista hyönteisten syöntiin.

Kun lainsäädäntö sallii ja kuluttajat haluavat, niin yrityksilläkin on halua olla mukana. Niinpä tuotantotapoja on hiottava jo nyt.

– Haluamme kokeilla, millaisia kuluttajien toiveet, estot tai halut ovat hyönteisistä. Selvitämme, mitä tarvitaan siihen, että hyönteiset päätyvät suomalaisten ruokaketjuun, kertoo projektipäällikkö Jaakko Korpela Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

EU-lainsäädäntö kieltää toistaiseksi hyönteisten käytön elintarvikkeena, mutta käsittelyssä oleva asetus saattaa muuttaa tilannetta jo lähivuosina.

– On tärkeää, että Suomi on mukana kehityksessä eikä ainakaan jää jälkeen muista maista, kun lainsäädäntö muuttuu.

Kotisirkkoja lautasella.
Projektipäällikkö Jaakko Korpela esittelee kotisirkkoja. Kuva: Sami Tammi / Yle

Biotaloudesta uusi kansainvälinen menestystuote?

Artikkeli kokonaisuudessaan täällä