Sirkat sirittävät yötä päivää

”Vain täysikasvuiset ja sukukypsät sirkat sirittävät. Naaraat erottaa koiraista siitä, että peräpään kahden piikin välissä on munintaputki”, sirkkafarmari Tommi Nuolioja, 26, kertoo.

Laji on kotisirkka, entinen vieraslaji, joka on tullut Suomeen noin 500 vuotta sitten laivojen mukana.

”Suomessa laji elää edelleen vanhoissa navetoissa. Virallisesti se lasketaan korkeintaan kiusalliseksi tuhoeläimeksi, koska se syö tapettia ja kankaita”, Nuolioja kertoo.

”Ennen vanhaan kotisirkka asui vanhojen talojen seinien sisällä ja kaapeissa. Kotisirkka myös maistuu paremmalta kuin muut sirkkalajit.”

Madventuresin jäljillä

Hyönteisten syöminen tuli suuren yleisön tietoisuuteen 2000-luvulla television Madventures-ohjelmista, joissa toimittaja Riku Rantala ja ohjaaja Tunna Milonoff söivät ötököitä mitä eksoottisimmissa matkakohteissa.

”Perinteisessä lihateollisuudessa syntyy runsaasti ihmisravinnoksi kelpaamatonta teurasjätettä. Sirkat ja toukat sen sijaan syödään kokonaan”, Tommi Nuolioja sanoo.

Selkärangattomien elintarvikekäytössä ihmisiä tuntuu viehättävän erityisesti ekologisuus ja eettisyys.

”Ötököiden kasvatus on ympäristöystävällisempää kuin perinteinen lihantuotanto. Eettisempää siitä tekee se, että hyönteisen tietoisuustaso on toista kuin lehmillä tai sioilla, jotka ovat yhtä fiksuja kuin koirat”, Nuolioja pohtii.

Kaveripiirissään Nuolioja tunnetaan taitavana kokkina, joka valmistaa eksoottisia kastikkeita ja curryja ja nykyisin myös hyönteisruokia.

”Viime loppukesästä kokkasimme musiikkifestivaaleilla sirkkoja ja tarjoilimme maistiaisia yleisölle. Niiden myynti elintarvikkeiksi ei ollut vielä laillista. Sirkat paistettiin sipulin kanssa öljyssä, päälle laitettiin vähän juoksevaa hunajaa ja mausteita ja suolainen perunamuusi kylkeen.”

 

Tulevaisuuden arkiruokaa

Muurahaiskaupan sirkka maksaa noin satasen per kilo. Yleinen markkinahinta liikkuu 60–75 euron tuntumassa kilolta, mutta hinta tulee Nuoliojan mukaan putoamaan noin viiteen euroon seuraavan kymmenen vuoden sisällä.

”Jos miettii tuotettua kilomäärää ja sitä aikaa, jonka lehmä tai sika elää, samassa tilassa pystyy tuottamaan moninkertaisen määrän hyönteisiä. Tähän konttiin mahtuisi vain yksi lehmä”, Nuolioja sanoo.

Perinteisessä lihateollisuudessa syntyy runsaasti ihmisravinnoksi kelpaamatonta teurasjätettä. Sirkat ja toukat taas syödään kokonaan.

”Kuori ei ole erityisen jäykkä vaan aika pehmeä. Jalat hieman tarttuvat hampaiden väliin, ja ne mielellään valmistusvaiheessa poistaisi. Evira on todennut, että ainoastaan kokonaisia hyönteisiä saa myydä. EU-lainsäädäntö on tällainen.”

Nuolioja kertoo yllättyneensä, kuinka avoimia suomalaiset ovat olleet hyönteisten syömiselle.

”Luonnonvarakeskus ja Turun yliopisto tekivät tutkimuksen, jossa kysyttiin ihmisten suhtautumista hyönteisten syömiseen. Suomalaisista 70 prosenttia oli kiinnostunut ja 50 prosenttia ostaisi saman tien, jos niitä olisi kaupan hyllyllä.”

Luovaa lain tulkintaa

Hyönteisruokailun ilosanomaa Nuolioja ja kumppanit levittävät järjestämällä tapahtumia, joissa he tarjoilevat maistiaisia ja myyvät verkkokauppansa tuotteita.

”Myymme verkkokaupassa Hollannista tuotuja säilöttyjä buffalomatoja. Yleisö tykkää kulkusirkoista, mutta en lähtisi kasvattamaan niitä Suomessa”, Nuolioja sano.

”Se laji on kuuluisa Raamatun vitsaus, joka on viime vuosina tuhonnut hehtaarikaupalla peltoja Venäjällä ja Afrikassa. En tiedä, miten viranomaiset suhtautuisivat, jos niitä pääsisi kasvattajilta karkuun.”

Lakimuutoksen jälkeen Evira on ollut hyönteisbisnestä kohtaan erittäin myötämielinen, vaikka alan yritykset kiersivät vielä muutama kuukausi sitten tietoisesti Suomen lakia myymällä syömäkelpoisia selkärangattomia virallisesti huonekoristeina.

”En osaa sanoa, kuinka hyvällä Evira katsoi, kun yritykset kiersivät niiden toimivaltaa. Maa- ja metsätalousministeriö antoi ohjeet, että Suomessa voitaisiin hyväksyä hyönteisten kasvatus ja myynti ennen uuselintarvikeasetuksen voimaantuloa vuoden vaihteessa. Tammikuun alun jälkeen homma räjähti. Uusia toimijoita on tullut todella paljon.”

Lue koko juttu täältä.