Tarjoilija, pannukakussani on mehiläinen. Näin kävi kuluvalla viikolla ravintola Eggissä Jyväskylässä, ja ihan tarkoituksella vielä.

Munakkaistaan tunnettu Egg teki varsinaisen pioneerityön: se oli ensimmäinen ravintola jyväskylässä, joka tarjoili hyönteisiä sisältävän annoksen. Eggin hyönteisannosta piti tosin osata kysyä tiskin alta, sillä esimerkiksi ruokalistassa asiasta ei ole toistaiseksi ole mainintaa. Erikseen pyytämällä talon jälkiruokapannukakkuun sai jääkarpaloiden ja karamellikastikkeen seuraksi hyppysellisen uunissa paahdettuja mehiläiskuhnureita.

Puolisalamyhkäisyydestä huolimatta sana on kiirinyt, ja uteliaita testaajia on viikolla käynyt mukavasti. Kuhnureiden menekki on ollut ravintolapäällikkö Kimi Norosen mukaan niin hyvä, että Jyväskylän Egg ottaa kuhnuripannukakun toistaiseksi vakituisesti listalleen.

Suolaisenakin kuhnureita Jyväskylässä saa kun tietää mistä kysyä.

Egg aloitti kuhnureiden tarjoilun maanantaina, ja jo torstaina ravintola Taikuri seurasi perässä. Taikurissa suosittuja annoksia ovat leipätaskut, joihin voi valita erilaisia täytteitä. Nyt tarjolla on myös hyönteisvaihtoehto, Kuhnuritasku, joka sisältää friteerattuja kuhnureita, paahdettuja pähkinöitä, avokadosalsaa, jääsalaattia ja mojokastiketta.

Kuhnurit ovat paikallistuotantoa, kotoisin Korpilahdelta Komppa-Seppälän mehiläistilalta. Siellä kuhnuritoukkia on on poistettu pesästä osana varroapunkin torjuntaa. Aiemmin toukat on hävitetty, mutta viime kesänä tilalla alettiin kerätä kuhnuritoukkia talteen. Se alkoi myydä kokonaisia kuhnureita ruokakäyttöön syksyllä heti, kun laki sen vain salli.

Lue koko juttu täältä.