Yrittäjät ovat tunnetusti varsin rohkeaa porukkaa. Niinpä ei ollut yllätys kun neljä viidestä Yrittäjien puheenjohtajapäiville kokoontuneista yrittäjistä maisteli tarjolla olleita sirkkoja.

– Yllättävän moni, ehkä jopa 75–80 prosenttia, on täällä maistellut sirkkoja ja sanonut, että ihan hyvää on, kertoo viikonloppuna pj-päivillä sirkkoja maisteluttanut bioprosessi-insinööri Johannes Nikola EntoCube Oy:stä.

Ja kieltämättä, pannulla paistettujen rapsakoiden sirkkojen maku on hyvä. Suutuntuma ja ajatus vilistävistä hyönteisestä vain tuntuu aluksi hieman häijyltä – mutta syömmehän me kumminkin rapuja ja etanoitakin.

Vuonna 2014 aloittanut Entocube Oy on sirkkabisneksen kotimaisia pioneereja. Yhtiö kävi vastikään 360 000 euron rahoituskierroksen. Mukaan sijoittajiksi tuli HYY-yhtymä ja julkkiskokki, ravintolayrittäjä Henri Alen.

Sirkat ovat ekologinen proteiinin ja raudan lähde. Nyt EntoCube saa myydä sirkkoja syötäviksi ihan laillisesti, sillä EU:n uuselintarvikeasetus astui voimaan vuoden alusta. Sitä ennen sirkkoja myytiin muun muassa sisustuskoristeina ja ruuaksi laittaminen oli jokaisen omalla vastuulla.

EntoCubella on useita sirkkakasvattamoja ja tuotetta menee kaupaksi sellaiseen tahtiin, että he ovat joutuneet myös tuomaan sirkkoja ulkomailta.

– Meillä on 30-jalkaisia merikontteja, joissa kasvaa 30 asteen lämmössä noin miljoona sirkkaa, kertoo Johannes Nikola.

Yrityksen päätuote tällä hetkellä ovat kuitenkin sirkkojen kasvatusmodulit, joita he myyvät muille kasvattajille. Sirkkojen kasvatukseen on tullut varsinainen buumi viime aikoina ja kasvattamoja on noussut vaikkapa entisten sikaloiden tai navetoiden tiloihin. Yhtiö valmistaa myös sirkkarehua.

Lue koko juttu täältä.