Onko hyönteisten syöminen turvallista?

Maailmalta löytyy lukuisia myrkyllisiä hyönteisiä, joten aivan kuten sienien kanssa, emme suosittele laittelemaan poskeen suin päin. Mikäli valmistat ruokaa hyönteisistä kotona, tulisi niiden aina olla tuoreita.
Käyttämämme hyönteiset on viljelty valvotuissa olosuhteissa ja täyttävät tiukat standardit, jota syötäville hyönteisille on asetettu. Myös tulli tekee säännöllisesti pistokokeita. On siis monin verroin todennäköisempää että saat ruokamyrkytksen oman tai ravintolakeittiön tuotoksista, kun myymistämme hyönteissnäkseistä. Luonnollisesti esim. skorpionien myrkkypiikit on poistettu valmistusprosessissa.


Eivätkö hyönteiset ole ällöttäviä?

Hyönteiset maistuvat hyvin erilaisilta. Jos et pitänyt muurhaisista, kannattaa kokeilla heinäsirkkoja jne. Loppu viimein on kyse asenteista — 30v sitten tuntui mahdottomalta, että nainen voisi toimia pappina, mutta nykyään siihen ei mainittavasti kiinnitetä huomiota. Yhtä lailla rapujen syöminen 100v sitten oli sisämaassa ällöttävänä pidetty asia. Ihminen tarvitsee n. 15-20 maistamiskertaa tottuakseen uuteen makuun. Rohkea sirkan syö ja palkintona voi olla yllättävä makuelämys.

Hyönteiset ovat kuulemma ekologisia. Millä perusteella?

Hyönteisten kasvattaminen vaatii kymmenen kertaa vähemmän vettä kuin lehmien kasvattaminen. Hyönteisten kasvattaminen ei rehevöitä vesistöjä ja vaati tilaa satoja kertoja vähemmän kun perinteinen maatalous. Hyönteisten kasvattaminen on jopa ekologisempaa kuin vihannesten kasvattaminen.
Ovatko hyönteiset terveellisiä?

Kalaa sanotaan hyväksi B12-vitamiinin lähteeksi, mutta hyönteisissä on sitä yhtä paljon. Lisäksi ne sisältävät monin verroin enemmän proteiinia, rautaa, magnesiumia sekä muita hivenaineita. Laitamme tänne jatkossa viittauksia tutkimustietoon.

Helsingissä toimii Ravintolapäivänä Ravintola Ötökkä

Keräämme tänne jatkossa tietoa ravintoloista ja kaupoista, joista saa hankkia hyönteisiä patukoina, pyöryköinä tai tuoreina. Toistaiseksi odotamme lainsäädännön muuttumista.