Blogi

Hyönteiset ruuan valmistuksessa eivät ole mikään uusi asia. Tästä hyvä esimerkki on karmiini, kokkiniili- tai karmiinihappo-nimelläkin joskus tunnettu punainen väriaine. Elintarviketeollisuudessa tätä esiintyy mm. makeisissa ja juomissa, joissakin punaisissa mehuissa, punaviineissä, likööreissä ja esim. Camparissa.

Mistä tämä karmiini sitten saadaan?

Karmiinin lähde on Meksikosta ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva pieni kirva. Kokenellikirva käyttää ravinnokseen opuntiakaktuksien punaisia marjoja, jotka jättävät kirvaan kirkkaan punaisen värin. Karmiinin käytöllä on pitkä historia. Jo atsteekit ja mayat käyttivät karmiinia väriaineena.

image

 

Hyönteisten käyttö ruuan väriaineena on nostattanut hieman kulmakarvoja, mutta kiinnostus niitä kohtaan on alkanut nousta. Tämä ei ole ihme, sillä joissain punaisissa ruokien väriaineissa saatetaan käyttää kivihiiltä ja öljynjalostuksen sivutuotteita. Niiden rinnalla hyönteisten käyttö ruuanvalmistuksessa ei olekaan niin ihmeellistä.

 

Lähteitä:

http://www.businessinsider.com/how-farmers-make-red-dye-from-bugs-2014-10?r=US&IR=T&IR=T

http://www.businessinsider.com.au/how-farmers-make-red-dye-from-bugs-2014-10#they-then-store-the-leaves-inside-a-greenhouse-where-the-bugs-can-continue-to-thrive-3

http://www.livescience.com/36292-red-food-dye-bugs-cochineal-carmine.html